Rommelmarkt

  

Mogelijk is het u al opgevallen dat in de colofon op de achterpagina het ophalen van goederen voor de rommelmarkt is verdwenen.

Wat eens boven ons hoofd zou hangen is als een bom ingeslagen. Aan het eind van dit jaar moeten we de grond, waar de twee loodsen van de rommelmarkt staan, schoon opleveren. Juist op die plaats, alsof er geen andere plaats is,  gaat Antes-Delta een nieuw gebouw neerzetten.

We kunnen hoog of  laag springen, maar het zij zo en moeten wij ons daarbij neerleggen. Wat nu? Is er een toekomst. Natuurlijk is die er al ziet hij er waarschijnlijk anders uit dan we gehoopt hebben. In de eerste plaats moeten we weg. Er wordt niet meer opgehaald en wat er is, wordt verkocht en geruimd. We hebben in gedachten om de laatste verkoopdag te houden op vrijdag 27 oktober. Dit is een merkwaardige dag. Precies 40 jaar geleden op 27 oktober 1977 werd de eerste rommelmarkt gehouden in de Kapel. Dit was de  9e locatie voor onze opslag.

 

Al zouden we de loodsen willen verplaatsen, als er een stukje grond beschikbaar zou zijn, dan mag dat niet (meer). De huidige bouwvoorschriften zijn zo gewijzigd dat deze loodsen hieraan niet voldoen. Gelukkig heeft de leverancier ons aangeboden om de loodsen terug te kopen, inclusief alle tegels die daar onder liggen. Dat is al een groot pak van ons hart. Onze leverancier breekt zelf de loodsen af en zorgt voor het transport. Als deze leeg zijn moet de muurisolatie, die er opgeschroefd zit er afgehaald worden. Misschien hebben we een koper voor de deze houten platen. We zullen wel een oproep doen voor vrijwilligers met een schroevendraaier

 

Is er vervangende ruimte? Schuren zijn er niet meer. In overleg met de gemeente zijn we ook bezig met ‘’Nieuw en Co’’ die een ruimte wil gebruiken in de school tegenover de kerk. Dit plan staat nog op schroeven; hoe los die zijn weten we nog niet. We hebben voorlopig wel ruimte om de stellingen op te slaan, mochten we ze later toch nodig hebben.

De vraag blijft echter, gaan we door of is dit het definitieve einde van de rommelmarkt. Op een enkeling na is de leeftijd van onze medewerkers 70 ++ tot diep in de 80 toe. We kunnen dit onze medewerkers haast niet meer aandoen om weer opnieuw te beginnen. Belangstelling van jongere mensen van hervormde of gereformeerde zijde  is nauwelijks aanwezig.

Waarschijnlijk zullen we het sociale element proberen te behouden met regelmatige bijeenkomsten om herinneringen op te halen.

Er klinken nu geluiden: kunnen we het onderhoud van de kerk wel blijven betalen? Wie dit zegt heeft meer belangstelling voor het stenen gebouw dan voor de godsdienst. 400 jaar lang heeft de kerkelijke gemeente het gebouw in stand gehouden om de eredienst te vieren, ook al waren er moeilijke tijden. Zouden wij dat dan niet meer kunnen doen?

Bedenk wel dat het kapitaal van de rommelmarkt, dat in handen blijft van de Vrienden van de dorpskerk, bestemd is voor de restauratie en renovatie van het gebouw en niet voor het onderhoud..

En wilt u toch de rommelmarkt handhaven, geef u dan op als vrijwilliger voor de naaste toekomst.

Om toch nog een hart onder de riem te steken, de oliebollen aan het eind van het jaar gaan wel door.

Spreuk

Heer, leer mij te accepteren wat ik niet kan veranderen, geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en wijsheid om het verschil te weten

Nieuws

Het programma van V&T met als thema ‘Ga Mee!’ is intussen van start gegaan en hopelijk heeft iedereen ook een handige flyer met de activiteiten gedurende het hele jaar. Hieronder volgt een overzicht voor de maanden september en oktober.

 

26 sept.: Moderne Profeten, Henri Nouwen o.l.v. ds. Hans van Walsum.

 

Ook dit seizoen een viertal Moderne Profeten, bezield en op zoek naar waarheid.

De bijeenkomsten sluiten aan bij de boeiende podcastserie ‘Moderne Profeten’, die Kees van Ekris heeft gemaakt in opdracht van de EO en de IZB. Het is handig om de betreffende podcastafleveringen van tevoren te beluisteren

(zie o.a. https://www.eo.nl/podcasts/moderne-profeten-ware-woorden). Tijd: 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur). Locatie: De Haven, Emmastraat 9, Poortugaal. Informatie en

aanmelden: ds. Hans van Walsum, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

26 sept.: Bijbelkring Johannes-evangelie

o.l.v. ds. Coen van Alphen. Deze kring draait al een aantal jaren en samen ‘kruipen’ zij door het Johannes-evangelie. Maandelijks komen zij bij elkaar. Tijd: 20.00 uur. Locatie: ’t Centrum, Bernhardstraat 3, Rhoon. Inlichtingen en aanmelden: ds. Coen van Alphen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

30 sept.: ‘Ga mee…’ naar Zingen in de Kerk

in Amersfoort. Op de vooravond van Israëlzondag 2023 wordt een landelijke

Hebreeuwse Psalmenzangavond gehouden. M.m.v. Chazan Gilad Nezer, voorzanger Liberale Synagoge te Amsterdam en zanger bij het Nederlands Kamerkoor. Tevens is er het Vocaal Theologen Ensemble o.l.v. Dr. Hanna Rijken. Aanvang: 19.30 uur

Locatie: Fonteinkerk te Amersfoort

Informatie: Anja Bruijkers- Koel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

2 okt.: Bijbel lezen – ‘Struikelteksten’

Samen een Bijbelgedeelte lezen en bespreken die bekend staat als vreemd, bizar of zelfs aanstootgevend. Voor deze activiteit hoef je je niet aan of af te melden. Als je zin hebt kom je gewoon en komt het niet uit, dan sla je over…

Er zijn 7 bijeenkomsten in dit seizoen.

Tijd: 20.00 – 21.00 uur. Locatie: Dorpskerk, Groene Kruisweg/ hoek Kerkstraat, Poortugaal

Informatie: ds. Hans van Walsum,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Opgeven niet nodig!

 

4 okt.: Gesprekken rond levensthema’s voor ouderen

Op zes woensdagmiddagen worden komend seizoen een aantal thema’s besproken die spelen bij het ouder worden. Vragen op het gebied van geloven, leven en samenleven.

Op een laagdrempelige manier gaan we daar mee aan de slag en ruimte gevend aan elkaars ervaringen. U kunt meedoen aan alle bijeenkomsten, maar ook een keuze maken.

Het thema van de eerste bijeenkomst is: familie….De middagen worden geleid door Anja Bruijkers en ds. Hans van Walsum.

Tijd: 14.30 – 16.00 uur; inloop vanaf 14.00 uur

Locatie: De Haven, Emmastraat 9, Poortugaal

Informatie bij ds. Hans van Walsum, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opgeven van tevoren is niet nodig!

 

10 okt.: Moderne Profeten, Václav Havel, o.l.v. ds. Hans van Walsum. Zie voor verdere informatie bij 26 sept.

 

22 okt.: ‘Ga mee…’ naar een Multiculturele kerkdienst in Rotterdam Noord…..

Op deze zondag zijn wij welkom om een kerkdienst bij te wonen in de Feisser Kapel Proveniersstraat 52B Rotterdam. Na de dienst kunnen we met een aantal gemeenteleden in gesprek gaan. Kijk voor informatie over deze ‘church of all nations, for all nations’ op: www.icfrotterdamnoord.nl. De kapel is niet groot en daarom rekenen we op zo’n 10 mensen uit Poortugaal en Rhoon. We gaan er heen met de metro. Tijd: 13.00 uur; vertrek 12.03 u. vanaf Rhoon. Informatie en opgeven: Anja Bruijkers- Koel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

23 okt.: ‘Ga mee….op zoek naar een eenvoudiger leven

Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst van de wereld waarin wij leven (‘Klimaatcrisis’). Wat kun je als gewoon mens doen om een ‘goed’ en duurzaam leven te leiden? En wat heeft dit te maken met ons geloof? We lezen met elkaar het boekje ‘Eenvoudig leven. Bijbelstudies over het goede leven’ van Sam Janse e.a.

We gaan in gesprek over wat dit betekent voor ons leven en hoe het christelijk geloof ons daarbij helpt en uitdaagt. Tijd: 20.00 uur

Locatie: ’t Centrum, Bernhardstraat 3, Rhoon

Informatie en aanmelden: ds. Coen van Alphen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij wensen u allen een inspirerend seizoen toe en rest mij nog te zeggen, dat in de kerken V&T- boekjes liggen die u mee kunt nemen.

Tot ziens bij een of meerdere activiteiten!

 

Met vriendelijke groet, Wil Houweling- Bos (namens cie. V&T).

 

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.