Anton, Ruud en Cor
Op vrijdag 1 december 2023 was het dan zo ver. Wat een feest was het om alle pakketten voor de kinderen in de woonkamer te zien. Er was een busje gehuurd en opgehaald en met z’n allen hebben we de bus geladen. Hans Keij was erbij om te filmen voor de top 2000-dienst. Bleek dat we een busje hadden zonder winterbanden wat we wel hadden besteld. Na gebeld te hebben zijn we weer naar het verhuurbedrijf gegaan en hebben we een vrijwel nieuwe grotere bus met winterbanden meegekregen en moesten we alle pakketten voor de kinderen en voor de kerk daar overhevelen.

De winterbanden waren cruciaal gezien het weer wat we onderweg heen hadden en het begin van de terugreis naar de snelweg toe. We waren Duitsland nog niet in of het begon te sneeuwen tot halverwege Hongarije. Veel sneeuwschuivers en zoutstrooiers gezien, auto’s in de greppel en een boom op de snelweg met telkens maar de sneeuw. Met z’n drieën wisselden we af qua rijden en hebben warm gegeten in Duitsland. Omdat de bus gewisseld was waren de reeds gekochte vignetten voor Oostenrijk en Hongarije niet meer geldig en moesten we die onderweg kopen. Rond 9 uur kwamen we veilig aan en werden we welkom geheten door Matias (middelste zoon) en István (dominee).
We kregen ontbijt en we zijn naar het gastverblijf gebracht waar we geslapen hebben tot ongeveer half 3. Rond 3 uur kwam Peter om ons te vertalen. Viktória had een bijeenkomst in de gevangenis en was er om 4 uur. Rond 4 uur werden de mensen verwacht die de jaarlijkse advent/kerstkransen gingen maken. Elk jaar is voor hen de vraag en zo ja hoeveel mensen (vnl. de Roma) komen. Er kwamen er veel. Wij werden daar ook bij betrokken en Ruud had daar het meeste aanleg voor. Samen met de Oekraïense dame heeft hij de kerstkrans voor de kindernevendienst gemaakt (zie foto1).
De jongste kinderen maakten aan de andere tafel van vilt kerstfiguren en sneeuwpoppen (zie foto 2).
Nadat alle kerstkransen en andere werken waren getoond, gingen de dorpelingen weer naar huis. Wij bleven met het gezin van István en Viktória en de Oekraïense mensen met elkaar eten. Na het eten gingen we naar onze kamer waar we al gauw weer gingen slapen omdat we zondagmorgen om 9 uur de dienst in Panyók zouden meemaken. Na een diepe nachtrust hebben we na het ontbijt een dienst in Panyók gehad met 4 dorpelingen, Peter de vertaler, een Oekraïener, István en wij drieën. We konden door Peter de dienst volgen en meeneuriën met “organist” István.
Na de dienst hebben we de 2 appartementen (foto 3) van de gemeente gezien en zijn we de kerk en de klokkentoren in geweest, ….. het begon licht te sneeuwen. Hierna gingen we weer de berg op en om 11 uur ging de tweede dienst van start met meer mensen. De gemeenteleden bleven koffie en thee drinken waarna ze weer naar huis werden gebracht met hun busje (foto 4).
Toen konden we de dozen en tassen uitladen en binnenbrengen in de zaal waar de dienst was gehouden (zie foto 5).
De dozen specifiek voor de kinderen zijn op kerstavond overhandigd aan de kinderen. Uit de foto’s, die Viktória stuurde, valt te zien dat zij er erg blij mee waren. Ook waren ze blij met de extra kleren en de extra dozen met groot speelgoed waarmee de kinderen met elkaar kunnen spelen als ze bij de club van de kerk zijn. Na de warme maaltijd zou Peter ons via Slowakije naar de snelweg leiden. Door de grote hoeveelheid sneeuw waren sneeuwkettingen wel handig geweest (zie foto 6). Ruud wilde het eerste gedeelte wel rijden en we zijn veilig op de snelweg gekomen. Het leverde wel prachtige plaatjes op (foto voorkant kerkblad).

De reis terug verliep daarna vlot. We zijn de hele reis beschermd geweest door onze Heer op de wegen die we mochten gaan gedragen door de gebeden van de gemeente hier en de gemeente in Hongarije.

Een hartelijke groet en zegen van de broers en zussen van Panyók en Abaújvár (Hongarije).

We kijken uit naar de reis die we met gemeenteleden in april/mei van dit jaar hopen te maken.

Ruud, Anton en Cor.

We willen als gemeente in Poortugaal meer doen voor de hulp aan Oekraïne dan alleen geven via de landelijke hulporganisatie.

We hebben via Ildiko en Huub vanuit de Continental Singers de kerk in Abaujvar gevonden (in Hongarije tegen de grens met Oekraïne aan) en gehoord dat zij daadwerkelijk met hun gemeente hulp bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne.

Op de gemeenteavond in juni mochten we al iets vertellen over de situatie in Abaujvar en hoe zij de vluchtelingen opvangen. Op basis daarvan hebben vanuit de gemeente meerdere mensen aangegeven mee te willen denken hoe dit vorm te geven: ds. Van Walsum, Annet van der Graaf, Richard van Klaveren, Marleen Nieuwlaat en Cor Meyboom.

Spreuk

Wanneer ik één dag niet studeer, merk ik het.
Wanneer ik twee dagen niet studeer, dan merken mijn vrienden het.
Wanneer ik drie dagen niet studeer, dan merkt het publiek het.

Voor mij geldt dat ook voor bidden:
Wanneer ik één dag niet bid, merkt God het.
Wanneer ik twee dagen niet bid, bespeur ik het in mezelf.
Wanneer ik drie dagen niet bid, merkt mijn omgeving het.’

Nieuws

Een nieuw jaar is niet alleen nieuwe plannen maken en vooruitkijken, ook kan het goed zijn nog even terug te kijken en de huidige stand van zaken te beoordelen. Dat geldt ook voor Trefka en A Pro Po’s. Het aantal abonnementen is in de laatste jaren flink afgenomen. Van ongeveer 750 in 2019 tot 465 op dit moment.

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.