De Belastingdienst heeft bepaald dat het publiceren van informatie door algemeen nut beogende instellingen (ANBI goede doelen) via internet een wettelijke voorwaarde (publicatieverplichting) is voor behouden of aanvragen van de ANBI-beschikking/status. Zo moet een goed doel o.a. haar contactgegevens, beleidsplan, financiële gegevens en huidige activiteiten publiceren op een internetadres of via een publicatieportaal ter beschikking stellen aan het publiek. Op deze wijze krijgt het publiek inzicht in het functioneren van een goed doel.

 

Ondertussen zijn de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente gefuseerd tot de Protestantse Gemeente Poortugaal. Het gezamenlijk beleidsplan kun u hier vinden. Hieronder vindt u de gegevens van de verschillende onderdelen van de kerk die als ANBI aangemerkt worden:

 
 

Periodieke giften

Waarschijnlijk wist u al dat uw giften aan de gemeente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn van de belasting. Dat geldt voor giften boven de 1% (minimaal € 60) en tot een maximum van 10% van uw verzamelinkomen. Maar weet u dat die grenzen niet gelden voor een periodieke gift?

 

Een periodieke gift is een gift waarbij u voor minimaal vijf jaar een vast bedrag per jaar aan de gemeente (of diaconie) schenkt. Tot 1 januari 2014 moest u daarvoor naar een notaris. Dat hoeft niet meer. U kunt een periodieke gift nu zelf vastleggen in een overeenkomst. Ook onze gemeenten bieden die mogelijkheid. Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar van de belasting, zonder drempel of maximum. Kiest u ervoor dit belastingvoordeel ten goede te laten komen aan de gemeente, dan kunt u uw bijdrage aan de gemeente verhogen zonder dat het u meer kost.

 

Wilt u weten wat dit voor u betekent? Bereken dan via de Schenkcalculator op http://pkn.schenkcalculator.nl/  welk bedrag u terugkrijgt van de belastingdienst bij een periodieke gift. De Schenkcalculator laat ook zien hoe u uw bijdrage aan de gemeente kunt verhogen, zonder dat het u meer kost.

 

Een periodieke gift is vooral interessant voor mensen die met hun reguliere giften niet aan het drempelbedrag van 1% komen, of juist meer schenken dan 10% van hun verzamelinkomen. Over het algemeen is een periodieke gift interessant bij een jaarlijkse schenking vanaf € 300, waarbij het voordeel afhankelijk van uw situatie al tot boven de 100 euro per jaar zou kunnen oplopen.

Wilt u meer weten over periodieke giften of wilt u een overeenkomst met de gemeente aangaan voor een periodieke gift? Neem dan contact op met de betreffende penningmeester en vul de desbetreffende modelovereenkomst gezamenlijk in:

Spreuk

Genade: Niet goedkoop, wel gratis

Nieuws

De Protestantse Gemeente Poortugaal kiest ervoor een veilige gemeente te zijn voor alle leden. Dat betekent dat de leden elkaar met respect behandelen en de mensen met speciale taken en opdrachten binnen de gemeente geen misbruik van hun positie maken. Voor grensoverschrijdend gedrag is geen plaats.


Gedragscode


We verbinden ons daarom nadrukkelijk aan de volgende gedragsregels gebaseerd op wat de Bijbel ons leert over omgang met elkaar. Hierop zijn we voor iedereen binnen en buiten onze kerkgemeenschap aanspreekbaar.

  1. We accepteren en respecteren de ander zoals hij/zij is en discrimineren niet. Iedereen telt mee binnen de kerkelijke gemeente.
  2. We houden rekening met de grenzen die een ander aangeeft.
  3. We komen niet ongewenst te dichtbij en raken een ander niet tegen zijn of haar wil aan. We geven een ander geen seksueel getinte aandacht.
  4. We vallen een ander niet lastig en berokkenen een ander geen schade.
  5. We maken op geen enkele wijze misbruik van een machtspositie.
  6. We uiten onze kritiek op een respectvolle manier.
  7. We maken geen gemene grappen of ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk.
  8. We negeren een ander niet, we doen niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen, we gebruiken geen geweld en bedreigen een ander niet.
  9. We gaan zorgvuldig om met de gegevens die we van elkaar en anderen ontvangen. We houden geheim wat ons in vertrouwelijkheid is meegedeeld en overleggen hierover alleen als de betrokkene daar geen bezwaar tegen heeft. Als geheimhouding schadelijk of gevaarlijk is voor betrokkene of anderen, of als de wet anders eist, vervalt deze regel.


Vertrouwenspersonen


De kerkenraad heeft twee vertrouwenspersonen aangesteld: het zijn Marian Vis en Robert Wapenaar. Praten over grensoverschrijdend gedrag, of seksueel misbruik en ongewenste intimiteiten, is lastig. Bij vragen of meldingen over misbruik kan een onafhankelijke vertrouwenspersoon een belangrijke rol vervullen. Wanneer u iets vermoed, ziet of meemaakt, dan is het goed om dit te melden bij een vertrouwenspersoon.
Wat doet de vertrouwenspersoon met een melding?
De vertrouwenspersonen handelen conform het door de Kerkenraad opgestelde beleid. Afhankelijk van de situatie kan de vertrouwenspersoon verwijzen, de melder bijstaan in gesprekken met anderen en bij aangiftes en klachtenprocedures. Zij doen geen werk waar anderen in gespecialiseerd zijn. Dat betekent dat zij niet aan waarheidsvinding doen, zij gaan niet zelf op onderzoek uit, zij zijn geen therapeut, mediator, pastoraal medewerker of advocaat. Zij staan naast het gemeentelid dat zich bij hen meldt en ondersteunen die persoon. Gesprekken met een vertrouwenspersoon zijn in principe vertrouwelijk. Alleen met uitdrukkelijke toestemming van de persoon met een melding of klacht kunnen (delen van de inhoud van) het gesprek of de melding gedeeld worden met anderen. De vertrouwenspersonen zijn geen aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten. De vertrouwenspersonen hebben een Verklaring Omtrent Gedrag verkregen en hebben de training ‘interne vertrouwenspersoon’ gevolgd, gegeven door het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties.


Contact


De vertrouwenspersonen zijn te benaderen via de volgende emailadressen en telefoonnummers:

  • Marian Vis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 06 1543 6699
  • Robert Wapenaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 06 2846 3442

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.