Voor het nieuwe seizoen 2022-2023 heeft de commissie Vorming en Toerusting in overleg met de predikanten van Albrandswaard gekozen voor het thema: veelkleurigheid.

 

Veelkleurigheid in de bijbel, in de kerkgeschiedenis, in de muziek, rondom de preek of de moderne profeten of op stap met…………………

Bezoek aan de Dijksynagoge te Sliedrecht. We zijn van harte welkom in de Dijksynagoge te Sliedrecht, die sinds 2003 hersteld is. Vrijwilligers zetten zich in om het verhaal over deze synagoge door te geven. Er waren indertijd voor de oorlog Joden in en rond Sliedrecht woonachtig en wanneer er 10 aanwezig zijn, kan er een kerkdienst gehouden worden. We krijgen een rondleiding van Annelies Tanis. Zij vertelt iets over de lokale geschiedenis, het gebouw en Joodse gebruiken. Daarbij kunnen vragen aan de orde komen zoals: waarom hangt er een gebed voor het Koningshuis, wat betekenen de granaatappels op de Thorakast, waarvoor dient het ritueel bad (mikwe), hoe gaat het er in een dienst eigenlijk aan toe?  Er kunnen 35 tot 40 mensen mee. Ook jongeren zijn van harte welkom om over de gebruiken van de Joden te horen. We worden ontvangen met koffie of thee met een plak cake.

Datum: 2 oktober (Israëlzondag) Tijd: 13.15 uur verzamelen bij de Maranathakerk; rond 16.30 uur weer terug. Kleidijk 2, Rhoon. We rijden met elkaar in auto’s ernaartoe. Inlichtingen en aanmelden voor zondag 25 september bij Anja Bruijkers- Koel, tel. 06-27350522 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Levensvragen voor ouderen

Op zes woensdagmiddagen bespreken we komend seizoen een aantal levensvragen die opkomen bij het ouder worden. Vragen op het gebied van geloven en leven. We gaan er op een laagdrempelige manier mee aan de slag, maken gebruik van elkaars ervaringen en van de deskundigheid van anderen. Natuurlijk is er ook alle ruimte voor onderlinge ontmoeting. De eerste middag is op 5 oktober: met als thema ‘Geloof komt met de jaren….?’ U kunt meedoen aan alle zes bijeenkomsten maar ook een keuze maken. Tijd: 14.30 – 16.30 uur o.l.v. Ds Hans van Walsum in De Haven, Emmastraat 9, Poortugaal

 

Ds. Coen van Alphen is gestart met ‘Veelkleurigheid in de kerkgeschiedenis’ Kerken heb je in soorten en maten. Het feit dat er zoveel verschillende kerken zijn kan problematisch zijn, maar levert ook veelkleurigheid op. Waar komen de verschillen vandaan? We onderzoeken een aantal breuklijnen in de kerkgeschiedenis van Nederland en van het christendom wereldwijd. Op de achtergrond klinkt het de vraag: is het nou nodig dat er zoveel verschillende kerken zijn? Kunnen de kerken van elkaar leren? Data: de tweede avond is do. 13 oktober,3e avond do. 17 november, Locatie: ’t Centrum. Informatie en aanmelden: ds Coen van Alphen, tel. 010-2009520 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bijbelkring in de Maranathakerk o.l.v. Ds. Anja van Geerenstein. Hetzelfde onderwerp op twee verschillende tijdstippen, zowel in de middag als de avond. We gaan in gesprek over een Bijbelgedeelte en ons eigen geloof. In 2022 heeft zij gepland 18 oktober, 15 november en 13 december en drie maal in 2023. Tijd: ‘s Ochtens van 10.00 - 11.30 uur, koffie en thee vanaf 9.45 uur.’s avonds van 20.00 - 21.30 uur, koffie en thee vanaf 19.45 uur.

 

Ds. Hans van Walsum start n.a.v. het boek van Kees van Ekris ‘Dialoog, dans en duel- preken voor tijdgenoten’ in gesprek over de preek, die Ds van Walsum heeft gehouden, op 26 september van 20.00 tot 21.30 uur.

 

Verder behandelt hij een boek ‘Moderne profeten’ op dinsdagavond. Tijd: 20 – 22 uur in gebouw De Haven Emmastraat, bijzondere zieners van deze tijd.

Op de tweede avond 11 oktober staat Dorothy Day in het licht en de derde avond 18 oktober  Frère Christian.

Opgave bij Ds, Hans van Walsum,

tel. 06-22912489 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Op woensdag 19 oktober gaan we kleurrijk creatief aan het schilderen op kleine doeken d.m.v. giettechniek. Tijd: vanaf 19.30 - 21.30 uur in de Maranathakerk. Inlichtingen en aanmelden bij Anja Bruijkers tel. 0627350522 of email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De filmavond is op woensdag 9 november.

We gaan dan de film Hors Normes vertonen, een kleurrijke film. Het Frans regisseursduo Nakache en Toledano, vooral bekend van de hit Intouchables (2011), is gespecialiseerd in feelgoodfilms over ernstige thema’s. Hors Normes (internationale titel: The Specials) is geen uitzondering. We volgen Bruno, die een opvanghuis voor zwaar autistische kinderen leidt, en zijn goede vriend Malek, die kansarme jongeren opleidt tot begeleiders van die kinderen. Saillant detail: Bruno is orthodox-joods, Malek islamiet. Qua plot heeft dit op waarheid beruste drama weinig om het lijf, maar de ondanks-alles-optimistische toon is bijzonder aanstekelijk, en er wordt prachtig gespeeld, zowel door de professionele als niet-professionele (autistische) acteurs. I.v.m. de oplopende kosten BUMA rechten, willen wij u 5 euro per persoon vragen om de onkosten te dekken; dit is inclusief een drankje. Tijd: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur in de Maranathakerk, Kleidijk 2, Rhoon

Ik wens u kleurrijke ontmoetingen toe!

 

Anja Bruijkers  - Koel,

 voorzitter Vorming & Toerusting.                                                                                          

voor het nieuwe seizoen 2022-2023 heeft de commissie Vorming en Toerusting in overleg met de predikanten van Albrandswaard gekozen voor het thema: veelkleurigheid.

Veelkleurigheid in de bijbel, in de kerkgeschiedenis, in de muziek, rondom de preek of de moderne profeten. Ons Vorming & Toerustingsboekje zal half september uitkomen evenals onze vertrouwde A4 poster met de data. Echter dan beginnen al snel de kringen en activiteiten van de predikanten. Daarom geef ik al vast nu al de eerste data door, zodat u die kunt noteren in uw agenda.

 

Ds. Anja van Geerenstein start in de Maranathakerk een Bijbelkring op dinsdag 13 september. U kunt kiezen uit de middag of de avond (dus zij houdt deze kring twee keer per dag, eens in de maand).

De Bijbelkring ‘s morgens van 10.00-11.30 u en 's avonds van 20.00-21.30 uur.

Ds. Coen van Alphen start ‘Veelkleurigheid in de kerkgeschiedenis’

Kerken heb je in soorten en maten. Het feit dat er zoveel verschillende kerken zijn kan problematisch zijn, maar levert ook veelkleurigheid op. Waar komen de verschillen vandaan?

Tijdens drie donderdagavonden onderzoeken we een aantal breuklijnen in de kerk-geschiedenis van Nederland en van het christendom wereldwijd. Op de achtergrond klinkt de vraag: is het nou nodig dat er zoveel verschillende kerken zijn? Kunnen de kerken van elkaar leren?

Data: do 15 september, do. 13 oktober, do. 17 november, Locatie: ’t Centrum, Rhoon. Informatie en aanmelden: ds Coen van Alphen.

 

Ds. Hans van Walsum start n.a.v. het boek van Kees van Ekris ‘Dialoog, dans en duel- preken voor tijdgenoten’ in gesprek over de preek die Ds van Walsum heeft gehouden, op maandag 19 en 26 september van 20.00 tot 21.30 uur

 Verder behandelt hij een boek ‘Moderne profeten’ op dinsdagavond 20 september. Bijzondere mensen, zieners komen aanbod. Tijd: 20 – 22 uur

Kortom veelkleurigheid zal op tal van manieren te beleven en te volgen zijn.

 

Ik wens u een veelkleurige nazomer alvast toe met tal van kleuren in de natuur en uw tuin, om te genieten van Gods schepping!

Met een bezoek aan de Floriade in Almere t/m 9 oktober en de Tiny Church!

 

Namens de commissie Vorming en Toerusting,

Anja Bruijkers  

Spreuk

De dag dat Jezus terugkomt is niet te berekenen....

Maar je moet er wel rekening mee houden!

Nieuws

Inzamelactie kleding en schoenen voor beter basisonderwijs. Op zaterdag 1 oktober a.s. kunt u in Poortugaal kleding en schoenen inleveren bij de PG Poortugaal aan de Emmastraat 9.

De vrijwilligers zijn van 10.00 tot 12.00uur aanwezig om de goederen in ontvangst te nemen. Uw donatie komt ten goede aan het onderwijsproject van Cordaid in Burundi (Centraal-Afrika).

 

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: R. van Klaveren, webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.